palma megujulas noknek logo
Blog, imádkozó szülő

Ima a tisztelet megtanulásáért

„Jaj, anya, hát nem érted már, hogy ezt fordítva kellett volna?” – hangzott már 5 évesem szájából, mert valami ugye „fordítva sikerült” nekem. Épp mondtam férjemnek, hogy úgy látszik, egy 5 éves is tud a maga kis módján tiszteletlenül beszélni, és jó lenne már csírájában, most az elején „kezelni” valamiképp az ügyet.

A gyermekek életében az első lépés az engedelmességben a szülők iránti tisztelet. Ez nem megy magától. Az imádkozás előkészítheti szívüket az engedelmességre és tiszteletre.
Ha a gyermekeid már nagyobbak, a fegyelmezés és tanítás már más formában történik és nehezebb is talán. Ilyenkor is az imádság az, ami igazán hatásos lehet.
Ahogy nőnek a gyerekeim, látom magam hiányosságait, és hogy semmiképp sem akarok más felett „pálcát törni”. Elveim voltak nekem, nem is egy, aztán rájöttem, nem épp úgy működnek sokszor a dolgok, ahogy én/mi szeretné(nk)m.

Tény az is, hogy a gyermek elsősorban otthon tanulja meg a tiszteletet. Ott láthatja leginkább ennek hiányát is. Látja a házasfelek között is, ha nincs tisztelet; látja felnőtt korban is a szülő-nagyszülő közti kapcsolatban; látja abban is, hogyan viszonyulnak a szülők a munkában a főnökséghez; és nem utolsó sorban: hogyan tiszteli a szülő Istent!

Óriási a felelősség rajtunk, szülőkön. Ettől a nagy felelősségtől sokszor szabályosan elrettenek, félelmeim támadnak, úgy érzem, nem tudok mit kezdeni ezzel a „teherrel”.
Engem újra vizsgált ez, hogy hogyan tisztelem férjem, a szüleim, férjem szüleit, a főnököm, és hogyan tisztelem az én Istenem.
Gondold át te is, mit lát a gyermeked benned.
 
 

Imatémák

  • imádkozzunk, hogy a gyerekeink példát lássanak bennünk, ami az engedelmességet és tiszteletet illeti;
  • imádkozzunk, hogy gyermekeink megtanulhassák már otthon a tiszteletet, legyenek fogékonyak a tanulásban;
  • imádkozzunk, hogy az Úr adjon bölcsességet nekünk, szülőknek, kezelni a tiszteletlen beszédet, helyzeteket, amik előfordulhatnak a családban, szülő – gyermek kapcsolatban;
  • imádkozzunk magunkért, hogy legyünk kitartóak az imádkozásban;

 

Bátorító igék

„Hallgass, fiam, apád intésére, és ne hagyd el anyád tanítását, mert ékes

koszorú ez a fejeden és ékszer a nyakadon!”

‭‭Példabeszédek‬ ‭1:8-9‬
„Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes. „Tiszteld apádat és anyádat”: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: „hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.”
‭‭Efezus‬ ‭6:1-3‬

 

Kreatív időtöltés

Itt olvashattok még bibliai családmodellről és a rosszul működő ellenpéldákról:

Keresztyén házasság

 

kapcsolódó bejegyzések

keresztény nőktől

minden nőnek, szeretettel

Sziasztok, itt olvashattok tőlünk bejegyzéseket test-lélek-szellem egészséges egyensúlyáról: hitről, növekedésről, szellemünk frissességének megőrzéséről, egészséges táplálkozásról, mozgásról, alvásról... és még sok másról.

kívánjuk, hogy

legyen áldás számodra is!

 

fedezd fel
Kedvencek
letölthető